aposto-logoSalı, 6 Haziran 2023
aposto-logo
Salı, Haziran 6, 2023
Aposto Üyelik

🧠 Universal Music Group, yapay zekâ girişimi Endel ile anlaşma imzaladı

Sağlıklı yaşam odaklı ses ortamları oluşturmak için yapay zeka kullanan Endel, Universal Music Group sanatçılarının kendi tarzlarında sanat eserleri üretmelerine olanak sağlayacak.

Nedir? Universal Music Group (UMG), çalışmayı, meditasyonu ve uykuyu kolaylaştırmayı amaçlayan ses manzaraları oluşturmak için yapay zekâ kullanan Endel girişimi ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. UMG, sanatçılarının "dinleyicilerin zindeliğini artırmak" için tasarlanmış "bilim destekli" ses manzaraları yaratmalarını sağlamak için Endel'in teknolojisini kullanacak. Anlaşma hem yeni üretilecek şarkıları hem de UMG kataloğundaki eserlerin farklı versiyonlarını içerecek. Endel, ses akışlarını bireysel kullanıcılar için özelleştirirken hava durumu, günün saati, konum ve kalp atış hızı gibi değişkenleri hesaba katığı bir yapay zekâ modeline sahip. Endel’in kurmuş olduğu işbirlikleri arasında Grimes, Miguel, Richie Hawtin ve UMG sanatçısı olan James Blake gibi isimler var.

Ne dedi? UMG’nin şef dijital sorumlusu Michael Nash yaptığı açıklamada şunları söyledi:

UMG’de, sanatçılarımızın, plak şirketlerimizin ve şarkı yazarlarımızın yaratıcılığını desteklemek ve geliştirmek için yapay zekânın inanılmaz bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz; bu, Endel’in etkileyici bir yaratıcılık ve bilimsel yenilikle yararlandığı bir model. Birlikte çalışmaktan ve onların patentli yapay zekâ teknolojilerini kullanarak -sanatçı merkezli felsefemize bağlı olarak- dinleyicilerin zindeliğini artırmak için tasarlanmış, sanatçıların haklarına saygı duyan ve bundan güç alan yeni müzik ses manzaraları yaratmak için heyecanlıyız.

Daha önce: Endel'in teknolojisi üretken unsurları, müzisyenlerin yapay zekayı müziklerini sonsuza kadar ölçeklendirmek için kullanmalarına ve kendi tarzlarında sürekli olarak yenilenen sanat eserleri yaratmalarına olanak verecek şekilde tasarlanmıştı. Endel'in kurucu ortağı ve baş bestecisi Dmitry Evgrafov, geçen yıl Pitchfork'a “Bir düğmeye basarak albümler oluşturabiliyoruz,” demişti. 

Ne olmuştu? 14 Nisan'da bir TikTok kullanıcısı, UMG sanatçıları Drake ve Weeknd'in stilini ve sesini simüle etmek için yapay zekayı kullandığı iddia edilen "Heart on My Sleeve" adlı bir şarkı yükledi. UMG, bu denemeye yayından kaldırma kararı alarak karşılık verdi. Üç gün sonra, UMG'nin iletişimden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı James Murtagh-Hopkins, telif hakkıyla korunan müziğin yapay zekâ modellerini eğitmek için kullanılmasını kınayan bir bildiri yayınlayarak Spotify ve Apple Music gibi servislerin yapay zekâ aracılığıyla benzeri denemeleri engellemeye çağırdı:

UMG’nin başarısı, yeni teknolojileri benimsemesi ve bunları sanatçılarımız için çalıştırmasından kaynaklı. Hâlihazırda bir süredir yapay zekâ etrafında kendi inovasyonlarımızla bunu yapıyoruz. Ek olarak, sanatçılarımızın müziğini kullanarak eğitilen yapay zekâlar ile oluşturulan ihlal edici içeriğin ( (bu hem anlaşmalarımızın hem de telif hakkı yasasının ihlalini temsil eder) dijital dinleme servislerinde kullanılabilirliği sorunu oldukça önemli. Müzik ekosistemindeki tüm paydaşların tarihin hangi tarafında olmak istediklerine karar vermeli. Sanatçıların, hayranların ve insan odaklı yaratıcılığın tarafında mı yoksa sahtekarlığın ve sanatçıların hak ettikleri tazminatı almamasının tarafında mı?

Bu örnekler, dinleme servislerinin, hizmetlerinin sanatçılara zarar verecek şekilde kullanılmasını önlemek için neden temel bir yasal ve etik sorumluluğa sahip olduğunu göstermektedir. Çözümün bir parçası olmaları gerektiğinin farkında olan servis ortaklarımızın bu konulara katılımı bizi cesaretlendiriyor.

Neden önemli? Yapay zekânın müzik dünyasına etkisi pek çok alanda olduğu gibi henüz keşfedilmemiş bir mesele. Burada mevcut üretimlerden beslenerek oluşturulan yeni şarkıların telif ihlaline sebep olup olmaması görünen ilk sorun olsa da başta dijital dinleme servislerindeki trendlere ve oluşan büyük verilere göre yapılacak manipüle edici yönlendirmelerin de ekosisteme nasıl bir etkide bulunacağı merak konusu. Yaratıcılığı arttırmak yerine mevcudu idealize etmeye yönelik geliştirmeler kuşkusuz bir süre sonra aynılığı ortaya çıkaracaktır. Henüz başında olsak da yapay zekânun yaratacağı değişimleri çok kısa zamanda göreceğimize dair hiç şüphe yok.

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.

Hikâyeyi beğendiniz mi?

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Yayın & Yazar

Duende

Her hafta sinema ve müzik evreninden söyleşiler, incelemeler, öneriler, podcast’ler ve keşif notları e-posta kutunda.

;