James Webb Uzay Teleskobu'ndan uzaylı yaşam arayışında yeni ipuçları

Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın en güçlü uzay teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu, dünya dışı yaşamın varlığına ilişkin ipuçları içeren genç bir yıldız sisteminin daha önce görülmemiş bir görüntüsünü yakaladı. Nature Astronomy'de yayımlanan çalışmaya göre, JWST'nin önceki teleskoplara göre "çok daha yüksek spektral çözünürlüğü" sayesinde elde edilen sonuçlar, Güneş gibi yıldızlardan çok daha küçük ve çok daha yaygın olan kırmızı cüce yıldızların etrafında oluşan gezegenlerin potansiyel yaşanabilirliğine ışık tutuyor.
Geniş açı: Gökbilimciler, Dünya'dan 500 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Güneş'in yaklaşık %15'i büyüklüğünde bir kırmızı cüce olan henüz sadece birkaç milyon yıl yaşındaki J160532 adlı yıldızın etrafında dönen gaz ve toz diskine bakmak için NASA liderliğindeki James Webb Uzay Teleskobunu kullandılar.
- Paris-Saclay Üniversitesi'ne bağlı Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde astrofizikçi olan Benoît Tabone liderliğindeki bilim insanları, J160532'nin çevresinde bol miktarda karbon ve az miktarda oksijen ve su içeren garip bir element karışımı keşfettiler.
- Ayrıca, J160532'yi çevreleyen gezegen oluşturan bölgede benzen ve diasetilen tespit eden ekip, bu organik moleküllerin bir yıldız sisteminin bu bölgesinde ilk kez görüldüğünün de altını çizdi.
- "JWST verilerimiz, bu tür çok düşük kütleli yıldızların etrafındaki disklerdeki kimyanın, gezegen oluşturan bölgelerde daha önce düşünülenden daha yüksek bir gazlı karbon / oksijen oranına sahip olabileceğini ortaya koyuyor" ifadelerini kullanan ekip, bu durumun da etraflarında oluşabilecek gezegenlerin bileşimini önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkat çekiyor.
Öte yandan: Araştırmada, düşük kütleli yıldızların etrafındaki disklerin oksijen ve de su açısından kıt olabileceği belirtiliyor. Bu da, söz konusu yıldız sisteminde neredeyse hiç suyu bulunmayan ancak karbon açısından zengin gezegenlerin var olabileceği ihtimalini doğruyor.
- Bu konuyla ilişkili olarak araştırmada "Karbon, yaşam için temel bir unsurdur ama yeni doğan gezegenlerde ne kadar bulunabileceği soru işareti" ifadelerine yer veriliyor.
Bilgi notu: Genç yıldız sistemleri, gezegenlerin yaşam barındırma kapasiteleri üzerinde önemli rol oynayan ham maddeleri ortaya çıkarmaları açısından doğal laboratuvar görevi görebilirler. Bu noktada, yörüngelerinde Dünya büyüklüğünde birçok kayalık dış gezegen keşfedilen ve uzaylı arayışında umut verici adaylar olarak değerlendirilen kırmızı cüce sistemlerinin yaşanabilirliğinin özellikle ilgi çekici olduğu söylenebilir.
İlgili Başlıklar
astrofizikçi
karbon
oksijen
gezegen
benzen
Karbon
James Webb Uzay Teleskobu
Nature Astronomy
Güneş
Geni
Dünya
NASA
James Webb
Paris-Saclay Üniversitesi
Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi
Benoît Tabone
Hikâyeyi beğendiniz mi?
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
Nerede Yayımlandı?

💥 En büyük patlama, DNA mahremiyeti
Yayın & Yazar

Quando Bilim
En önemli bilimsel ilerlemeler, uzaydan keşifler, sağlık dünyasından gelişmeler.