Seviyor, Sevmiyor🌻

Görsel: Tran Minh Chi Thien and Le Ngoc Hien
Tinder’ın yaptığı bir araştırmaya göre, profillerinde çiçek/bitki emojisi kullananlar, 2019 yılına kıyasla, 2020’de %65 artmış. Aynı zamanda “plant” kelimesinin kullanım oranı da %51 artmış. Evlerde daha çok zaman geçirmenin bitki satın almaya olan etkisi büyük. National Gardening Survey’e göre 18-34 yaş arasındakiler bahçe/bitki ile uğraşan ev halkının %29’unu kapsıyor. Tabii bunlar Amerika’dan gelen veriler ama Türk gençleri arasında da farkettiğim bir akım. Tarım Danışmanı Harun Karakuş, pandemi döneminde evde bitki yetiştirmenin, yemek yapmanın bile önüne geçtiğinden bahsetti.
Bu eğilimin birçok nedeni olabilir; şehirlerde yaşayan genç neslin doğayı evine getirme, bitkiyi evde bakılması daha kolay bir canlı olarak görme, bitkiye bakma ile gelen ruhsal sağlık artılarından yararlanma ve tabii ki, sosyal medya ile erişim, bilgilenme ve bu topluluğa dahil olanların birbirlerini bulması.
Bu verileri okuduğumdan beri, aklımda bir teori var. Tamam belki teori değil ama hipotez. Ne düşündüğünüzü biliyorum. Kim takar Yasmin’in hipotezini. Haklısınız, ben kimim ki. Ama kendi aşk hayatımı düşününce ve arkadaş gruplarımda genelde ilişki gurusu olduğumu göz önünde bulundurunca, bu hipotezimin belki birazcık doğruluk payı olabilir diye düşünüyorum. Ama altını çiziyorum. Birazcık.
Bitki sevmeyen insandan sevgili olmaz arkadaş. İlla ki evinde minik bir orman yaratması gerekmiyor ama bitki kadar saf ve güzel bir şeye değer vermiyorsa, ya da kötü davranıyorsa, elvedayı basıyoruz. Benim çim koparan bir erkek arkadaşım vardı. Fark ettiyseniz -dı ekini kullanıyorum! Böyle genelleme mi olur? Olmaz, tabii. Ama şöyle bir genelleme olur:
Biri, ondan daha savunmasız şeylere zarar veriyorsa, doğanın güzelliklerini takdir edemiyorsa, o kişi hakkında bence bazı kanılara varabilirsiniz. Biri bitki gibi ilgi isteyen bir canlıya bakabiliyor, onun ihtiyaçlarını anlayabiliyorsa, bence insan ilişkilerinde de daha gözlemci ve ilgili olabilir. Tabii bol bitkisi olan saçma sapan insanlarla da tanıştım, her şey göreceli. Bitkileri severek, onlarla konuşarak, asla koparmayarak büyütüldüm, doğada her şeye saygı göstermenin önemine fazlasıyla inanan biriyim.
Bu bitki teorisi sadece romantik sevgiyi kapsamıyor. ‘Self-love’ dediğimiz, kendimize verdiğimiz değer de bence bitkilere nasıl davrandığımıza bağlı olarak çok net görülebiliyor. İçindeki sevgiyi dışa nasıl vuruyorsun? Başka bir şeye değer verebilecek, büyütebilecek kadar sabit ve sakin hissediyor musun?
İlgili Başlıklar
pandemi
bitki
Hikâyeyi beğendiniz mi?
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
Nerede Yayımlandı?

🌻Bitkili Bülten🌱
Yayın & Yazar

20'lik
20’lik, kafada oluşan saçma soruların, açılmayı bekleyen ve bazen suratımıza çarpılan kapıların, gündem ile üzerimize çökebilecek fenalığın paylaşıldığı bir bülten.

Yasmin Güleç
Anthony Bourdain'in #1 numaralı hayranı olmak dışında zamanımı genelde yazarak, yürüyerek, kahve içerek ve derin politik tartışmalara girerek harcıyorum.