Yapay zeka çağında insani gazetecilik

Dünyanın en büyük medya kuruluşları, insani dokunuşu öne çıkaracak adımlar atıyor

26 Eylül - Dardanel
Dardanel ile birlikte

Güvenle tüketiniz: Dardanel Ton Sevdiklerimizle geçireceğimiz sağlıklı bir ömür için yeterli ve dengeli beslenmek önemli. Omega 3 yağ asitleri ve protein bakımından zengin içeriğiyle sağlıklı beslenme rutininin olmazsa olmazlarından ton balığı, 1984 yılından bu yana sofralarımıza Dardanel ’le ulaşıyor. Farkı nedir? Tertemiz okyanuslardan sofralara ulaşan %100 doğal Dardanel Ton ürünlerinin içerisinde sadece ton balığı, çeşidine göre yağ, su ve az miktarda deniz tuzu bulunuyor. Türkiye’ye girişte analiz edilen balıkların cıva ve ağır metal içermediği belgeleniyor. Ürünler BPA içermeyen, sağlıklı ambalajlara sahip. Detaylar: Sağlıklı balığı doğal avcılıkla elde eden Dardanel , Atlantik ve Hint Okyanuslarının tertemiz sularında avlanan balıklardan seçtiği ürünleri tüketiciye sunuyor. Friend of the Sea ve Dolphin Safe gibi çevre dostu belgelere sahip olan Dardanel aynı zamanda Balığını Sorgula uygulamasıyla balığın hangi bölgede avlandığını, cinsini ve hangi gemilerle taşındığının takip edilebilmesini sağlıyor. Balığını Sorgula için Dardanel Ton ambalajlarında yer alan kodu www.dardanel.com.tr’de balığını sorgula alanına girmek yeterli. Neden önemli? Bu değerli besinin daha sık ve kolay tüketilebilmesi için çalışan Dardanel ’in 140 gramlık bir kutu ton balığı, yağıyla beraber tüketildiğinde vücudun günlük protein ihtiyacının %43’ünü karşılıyor. Bir kutu Zeytinyağlı Dardanel ton balığında 101 mg Omega-3 bulunuyor.

Daha fazlasını öğren

Aposto Gündem

Aposto Gündem

Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.

New York Times (NYT) muhabirleri, geçtiğimiz ay medya devinin yönetiminden bir e-posta aldı. Bu e-posta’da NYT’nin artık tüm muhabirler için gelişmiş bir biyografi sayfası oluşturacağı ve gazetecilerin bu profilleri güncellemeleri gerektiği bildirildi. 

“Bu konuda hızlı hareket etmemiz gerek,” ifadelerinin yer aldığı şirket içi e-postada, “yapay zeka tarafından üretilen içerikler çoğalırken ve yanlış bilginin yayılması hızlanmışken; künyemizde işimizin insani yönünü vurgulamanın özellikle önemli olduğunu düşünüyoruz” deniliyordu:

“Okurlar şüphe ya da tedirginliğe düştüklerinde; bir başka deyişle haberlerimizde bir yanlışlık veya önyargı bulunduğunu düşündüklerinde, ya da hoşlanmadıkları bir bakış açısıyla karşılaştıklarında; haberi kaleme alan gazeteci hakkında bilgi arama eğilimindeler. Bu anlarda, biyografiler okuyuculara adil, yüksek standartlarda dürüst ve çıkar çatışmalarından uzak olduğumuz konusunda güvence vermede önemli bir rol oynuyor. Biyografi sayfaları Google'da da üst sıralarda yer alıyor.”

‘Gelişmiş biyografilerin’ arkasındaki anafikir, muhabirleri daha şeffaf ve görünür kılarak okuyucuda daha fazla güven oluşturmak ve üretken yapay zeka tarafından oluşturulan haberlerin aksine, insan liderliğindeki haberciliği vurgulamak.

Gelişmiş biyografiler dört bölümden oluşuyor: bir gazetecinin hangi haberleri yaptığı, profesyonel geçmişi, sahip olduğu gazetecilik etiği ve bir adet de ‘bana ulaşın’ tuşu.

Gazetecilik etiği bölümü, çalışanların gazetenin etik politikasının özellikle kendi alanları için nasıl geçerli olduğunu ortaya koydukları kilit bir bölüm olarak öne çıkıyor. 

Örneğin, Uber'in yükselişi ve düşüşü üzerine bir kitap yazan deneyimli teknoloji muhabiri Mike Isaac, “Haberini yaptığım şirketlerin hiçbirinde hisse sahibi değilim,” diyor. Sıklıkla aşılar ve ilaçlar hakkında yazan bilim ve küresel sağlık muhabiri Apoorva Mandavilli ise “Şirketlerin ya da hastanelerin sponsor olduğu basın gezilerine katılmadığını” belirtiyor.

NYT’nin İtimat ekibinde editör yardımcısı olan Edmund Lee, “Gelişmiş biyografilere geçiş, daha şeffaf olma yönündeki daha büyük misyonumuzun bir parçası. Medyaya duyulan güvensizliğin çoğu, bir haber merkezinin nasıl işlediğini bilmemekten kaynaklanıyor. Bizimse katı kurallarımız ve uygulamalarımız var,” diyor:

“Muhabirlerimiz, hakkında yazı yazdıkları kişilerden hediye kabul etmezler. Hakkında yazı yazdıkları şirketlere yatırım yapmazlar. Siyasi davalar ya da adaylar için kampanya yürütmez ya da bağışta bulunmazlar. Açık fikirli davranırlar. Üretken yapay zeka medya ortamına girmeye başladıkça, işimizin arkasındaki insanları vurgulamak her zamankinden daha önemli hale geldi.”

New York Times, bu yaz yapay zekanın kullanımı üzerine politikalar geliştirmeye çokça kafa yordu. Buna göre yönetim, masa şeflerini herhangi bir makale veya haberi yapay zeka desteğiyle üretmemeleri konusunda doğrudan uyardı ve haber merkezine yapay zekayı ele alma çabalarını detaylandıran birçok iç not gönderdi.

Gelişmiş biyografiler, NYT’nin bir hikayenin haberleştirilme süreciyle ilgili önemli ayrıntıları vurguladığı gelişmiş içerik detaylarının da bir uzantısı olarak öne çıkıyor. 

Örneğin, gazete artık muhabir Oulad Berhil’in depremle ilgili yaptığı haberi sadece “Fas” etiketiyle vermek yerine, “Fas'tan Marakeş'e giden yolda ilerleyerek ve yol boyunca durarak” haberleştirdiğini de belirtiyor.

NYT’de tarihsel olarak her zaman kurum önce gelmiş ve muhabirlerin kişisel markalarını oluşturması hoş karşılanmamıştır. Kurum henüz bu politikasından tamamıyla vazgeçmiş olmasa da; gelişmiş biyografiler adımı, yapay zeka çağında okurlarının haberi yapan kişiyi tanımasının kritik önem taşıdığını kabul ettiğini de gösteriyor.

Hikâyeyi paylaşmak için:

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Aposto Gündem

Aposto Gündem

Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.

NEREDE YAYIMLANDI?

Aposto GündemAposto Gündem

BÜLTEN SAYISI

🗞️ Bir Avrupa–Türkiye sorunu

Yunanistan, göçmenlerin Avrupa'ya gelişini engelleyen 2016 anlaşmasının yenilenmesini istedi. Turkcell'in yeni Genel Müdür Bülent Aksu’nun görevine 11 günün ardından son verildi. Eylül ayında açlık sınırı 14,5 bin lira oldu.

26 Eyl 2023

Dardanel ile birlikte
AA

YAZARLAR

Aposto Gündem

Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.

İLGİLİ OKUMALAR

;