Harvard Üniversitesi ile ilgili hikayeler

• İngiltere'deki Oxford Üniversitesi, Times Higher Education (THE) 2025 Dünya Üniversite Sıralaması'nda üst üste dokuzuncu kez birinci olurken Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile Harvard Üniversitesi ilk üçte yer aldı. Bununla birlikte: Geçen yıl Türkiye'den 75 üniversitenin girdiği listede bu yıl 91 üniversite yer aldı. Türkiye’nin en yüksek sırada yer alan üniversiteleri, Koç, ODTÜ ve Sabancı üniversiteleri oldu. İTÜ, Bilkent ve Boğaziçi üniversiteler...Devamını Oku

09 Eki 2024

• Harvard Üniversitesi öğrencileri, Meta’nın Ray-Ban akıllı gözlükleri ile kişilerin kimlik bilgilerini ortaya çıkaran “I-XRAY” isimli bir program geliştirdi. Gözlüğün Instagram’a canlı yayın yapma özelliğini kullanan yapay zeka destekli algoritma, canlı yayında görülen yüzleri tanıyor ve halka açık veritabanları üzerinden bu yüzlere ait kişisel bilgileri mobil uygulamadan kullanıcıya iletiyor. Önemli ayrıntı: AnhPhu Nguyen ve Caine Ardayfio isimli öğrenciler, pro...Devamını Oku

04 Eki 2024

Susan Wojcicki’nin ardından: Erkek egemen teknoloji dünyasında bir kadın lider

Teknoloji dünyasının önde gelen kadın figürlerinden, eski YouTube CEO’su Susan Wojcicki, 2 yıldır kanserle verdiği mücadeleye yenik düşerek 56 yaşında hayatını kaybetti. Google’ın ilk kadrosunda yer alan Wojcicki, ardında erkek egemen teknoloji dünyasında kadın lider olmaya yönelik pek çok mesaj bıraktı.

Doğa Yurduneri

·

19 Ağu 2024

susan-wojcickinin-ardindan-teknoloji-dunyasinda-bir-kadin
Quando AIQuando AI

HİKAYE

Friend’in 1,8 milyon dolarlık alan adı: Pazarlama başarısı mı, israf mı?

Kolye formunda bir giyilebilir cihaz tasarlayan yapay zeka girişimi Friend, aldığı 2,5 milyon dolarlık yatırımın 1,8 milyon dolarını alan adına harcayarak sosyal medyanın gündemine oturdu. Şirketin geliştirdiği ürün, mahremiyete ilişkin endişeler nedeniyle de tepki topluyor.

Doğa Yurduneri

·

03 Ağu 2024

friend-ai-kolye-yapay-zeka-yatirim-domain
• Apple’ın yapay zeka alanında faaliyet gösteren Apple Intelligence ekibi, “DCLM-7B” isimli yeni bir açık kaynak kodlu küçük dil modelini yayınladı. Modelin 7 milyar parametreden güç aldığı ifade edildi. Önemli ayrıntı: DCLM-7B, Apple’ın “DataComp for Language Models (DCLM)” projesi kapsamında geliştirildi. Harvard Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi gibi eğitim kurumlarının yanı sıra Toyota gibi büyük şirketlerin de yer aldığı proje, veri iyileştirme stratej...Devamını Oku

27 Tem 2024

Quando AIQuando AI

HİKAYE

Yapay zekada telif tartışmaları: Modeller YouTube ile eğitiliyor

Yeni bir araştırma, aralarında Apple, Anthropic ve NVIDIA’nın da bulunduğu dev teknoloji şirketlerinin YouTube videolarındaki altyazıları izinsiz olarak kullanarak yapay zeka modellerini eğittiğini ortaya çıkardı.

Doğa Yurduneri

·

20 Tem 2024

yapay-zekada-telif-tartismalari-modeller-youtube-ile-egitiliyor
Flört uygulamalarının atası: Operation Match

İki Harvard öğrencisi, 1965 yılında dünyanın ilk bilgisayar tabanlı çöpçatanlık hizmetini kullanıma açtı. Operation Match, nihayetinde modası geçerek elden çıkarılsa da bugün Tinder ve Bumble gibi popüler uygulamaları bünyesinde barındıran 5,34 milyar dolarlık bir piyasanın kapılarını araladı.

Doğa Yurduneri

·

08 Tem 2024

flort-uygulamalarinin-atasi-operation-match
• Tokyo Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları, robotlarda kullanılması planlanan bir yapay deri prototipi geliştirdi. Geliştirilen yapay derinin kendi kendini onarabildiği ve biyolojik sensörleri sayesinde dokunsal yeteneklere sahip olduğu belirtildi. Önemli ayrıntı: Araştırmacılar, yapay derinin ileride tıp alanında da önemli gelişmeleri mümkün kılabileceğine dikkat çekti.

28 Haz 2024

• Google, Harvard Üniversitesi araştırmacılarıyla işbirliğine giderek insan beyninin iç yapısını detaylı bir biçimde haritalandırdı. Söz konusu harita, beynin bir kesitindeki 57 bin hücre, 230 milimetrelik kan damarı ve 150 milyon sinaptik bağlantıyı gösteriyor. Neden önemli? Yapılan çalışmanın; bilim insanlarının beyin yapısını daha derinlemesine incelemesine, nörolojik hastalıkların kökenini anlamasına ve bu hastalıklara yönelik daha iyi tedaviler geliştirmesine...Devamını Oku

21 May 2024

• Bloomberg , Çin merkezli Huawei'nin ABD merkezli bağımsız Optica Foundation üzerinden Harvard Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu bir grup üniversite tarafından yürütülen araştırmalara para desteği sağladığını yazdı. Perspektif: Şirket, yatırımlarını Çin hükümetinin ABD teknolojisini kullanmasına engel olmak için Huawei'ye getirilen yaptırımlar nedeniyle gizli tutmak zorunda kaldığını ve art niyeti bulunmadığını belirtti.

07 May 2024