Toplumsal Tarih

Toplumsal Tarih arşivinden.

SpektrumSpektrum

HİKAYE

ÜYELERE ÖZEL

İdman Bayramı'ndan bugüne: Türkiye'yle birlikte değişen 19 Mayıslar

İlk kez 1916 yılında "İdman Bayramı" adıyla kutlandı; Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 1938'den itibaren "Gençlik ve Spor Bayramı" oldu. Yıllar geçti, siyaset sahnesine yeni isimler girdi. Türkiye, çalkantılı dönemlerden geçerken 19 Mayıslar da değişecekti.

Toplumsal Tarih

·

19 May 2024

idman-bayramindan-bugune-turkiyeyle-birlikte-degisen-19-mayislar
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

17. yüzyılda bir Hollanda evi: Bit Ayıklayan Anne ya da Bir Annenin Görevi

De Hooch'un, figürlerini çoğunlukla kendi yaşadığı mekanlarda resmettiği, kendi karısını ve çocuklarını model olarak kullandığı bilinir. Resimlerinde en sık kullandığı mekanlar evin bir odası ve avlulardır. De Hooch'un ev içlerini resmettiği çalışmalarında, henüz yaşanmış olan bir an dondurulmuş gibidir. Bu resimlerin, Hollandalıların çok değer verdikleri, çocuklara gösterilen ilgi, aile ve ev hayatı gibi unsurların dışavurumu olduğu söylenebilir.

Toplumsal Tarih

·

12 May 2024

17-yuzyilda-bir-hollanda-evi-bit-ayiklayan-anne-ya-da-bir
SpektrumSpektrum

HİKAYE

Bir ulusun egemenlik manifestosu: Misak-ı Milli ya da Ulusal And

Misak-ı Milli özü itibarıyla bir egemenlik bildirisiydi. "Milli Hâkimiyet" diye tanımlanan ve saltanatın yanı sıra dış güçlere karşı güçlü bir silah olarak geliştirilen bir ilkeler bütünüydü. Bu süreç Amasya Tamimi ile başlamış ve 28 Ocak'ta noktalanmış bir evreyi kapsıyordu. Cumhuriyet Türkiyesi'ne giden yolun temel felsefesi altı ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmiş oluyordu.

Toplumsal Tarih

·

24 Nis 2024

bir-ulusun-egemenlik-manifestosu-misak-i-milli-ya-da-ulusal-and