Afganistan ile ilgili hikayeler

Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Suriye’de kadın hakları: Kökleri cihatçı gruplara dayanan HTŞ değişebilir mi?

HTŞ’nin kökenlerinin cihatçı örgütlere dayanıyor olması, geçiş hükümeti başbakanının ilk toplantısında kelime-i tevhid yazılı bayrakla görüntü vermesi, yeni yönetimin Taliban ve Afganistan’a benzeyeceğiyle ilgili yapılan yorumlar ve Suriye’nin bazı şehirlerinde sokaktaki kadınların başlarının zorla örtüldüğüyle ilgili haberler HTŞ yönetimi altında kadınları nasıl bir geleceğin beklediğine dair endişeleri de beraberinde getiriyor.

Melisa Gülbaş

·

23 Ara 2024

suriyede-kadin-haklari-kokleri-cihatci-gruplara-dayanan-hts
Suriye’nin siyasi falı: Ne olacak şu ülkenin hâli? Kendi ülkesinin çok yönlü kriziyle başa çıkamayan Erdoğan’ın sosyal, ekonomik ve siyasal illete yakalanmış Suriye’nin yükünü yüklenmesinin ağır bir bedeli olacağı açıktır. Kaldı ki on binlerce radikal cihatçıyı topraklarında barındıran Suriye’nin her an Taliban’ın cirit attığı Afganistan ve Pakistan’a dönme ihtimali bulunmaktadır. Yazı: Faik Bulut Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kendini devirmeye azmeden ...Devamını Oku

12 Ara 2024

EXANTEEXANTE

HİKAYE

Suriyeliler giderse ekonomimize neler olur?

Bazı çevreler, göçmenlerin gitmesi hâlinde Türkiye sanayisinin büyük zarar göreceğini öne sürüyor. Ancak bu görüş, asgari ücrete sınırlı zam yapılmasını savunan ve düşük maliyetle iş gücü elde etmek isteyen zihniyetin bir yansımasıdır.

suriyeliler-giderse-ekonomimize-neler-olur
• Afganistan'daki gazetecilere yapılan baskıyı raporlayan Birleşmiş Milletler , Taliban'ın iktidarı ele geçirdiği Ağustos 2021'den bu yana ülkede 256 gazetecinin gözaltına alındığını ya da tutuklandığını duyurdu. Taliban yönetimindeki Afganistan Dışişleri Bakanlığı ise BM raporuna tepki göstererek sayıyı reddetti.

26 Kas 2024

Yankı RaporuYankı Raporu

HİKAYE

Türkiye, hukukun üstünlüğünde yerinde saydı

Dünya Adalet Projesi’nin (WJP) her yıl düzenli olarak yayımladığı Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nin bu yılki raporuna göre Türkiye, 142 ülke arasında 117. oldu.

Gözde Yel

·

24 Kas 2024

turkiye-hukukun-ustunlugunde-yerinde-saydi
• BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban , Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep etti. Ayrıntılar: Gelişmekte olan ülkelere iklim kriziyle mücadelede yardım etmesi için 2030 itibarıyla her yıl 1 trilyon dolarlık, 2035 itibarıyla 1,3 trilyon dolarlık bir katkı gerektiği ifade ediliyor. İklim finansmanından pay almak isteyen Taliban yönetiminin Bakü’ye yolladığı heyet üç erkekten oluşuyor. Geniş açı: BM üyesi ülkeler uyguladığı po...Devamını Oku

16 Kas 2024

• Afganistan yönetimi, 22-24 Ekim'de Rusya'nın Kazan şehrinde düzenlenecek BRICS Zirvesi'ne katılmak istediklerini, bunu ev sahibi Rusya'ya ilettiklerini açıkladı. Afganistan geçici hükümeti sözcüsü Hamdullah Fıtrat, Afganistan'ın Rusya, Hindistan ve Çin ile iyi ekonomik ilişkileri bulunduğunu söyleyerek ekledi: "Afganistan kalkınmakta olan ülkeler arasındadır ve ekonomisi gelişiyor. Bu ekonomik zirveye katılmak Afganistan için çok önemlidir."

26 Eyl 2024

• 2021 yazında Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban'ın koyduğu yeni bir yasağa göre, ülkede artık kadınlar kamusal alanda konuşamayacak. Ayrıca evlerinin dışında yüzlerini açamayacak. Bir adım geriden: İkinci Taliban rejimi, ilk olarak 2021 Eylül ayında kız çocuklarına 6. sınıftan itibaren eğitimi yasakladı. Yanlarında erkek olmayan kadınların dışarı çıkmasına kısıtlama getirildi, kadınlar büyük ölçüde çalışmaktan men edildi.

02 Eyl 2024

• Pentagon , 11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed, Velid Bin Attaş ve Mustafa Ahmed Adem el-Havsavi'nin "suçlarını itiraf ettiklerini" duyurdu. New York Times 'a göre üç isim, idam yerine müebbet hapis cezası talebiyle yargılanmaları karşılığı itirafçı olmayı kabul etti. Ne olmuştu? 11 Eylül 2001'de El Kaide örgütünün kaçırdığı dört yolcu uçağından ikisi New York'ta "İkiz Kuleler" olarak anılan binaları, üçüncü uçak ise Pentagon'u vurmu...Devamını Oku

01 Ağu 2024

Hangi ülke yapay zeka devrimine ne kadar hazır?

IMF dijital altyapı, insan sermayesi, işgücü politikaları, inovasyon ve yasal düzenlemeler gibi bir dizi faktörü temel alarak 174 ülkenin ekonomik anlamda yapay zeka devrimine ne kadar hazır olduğunu araştırdı. Endeks, Singapur’un yapay zeka devrimine en hazır ekonomi olduğuna işaret etti.

Doğa Yurduneri

·

01 Tem 2024

hangi-ulke-yapay-zeka-devrimine-ne-kadar-hazir