Esra İçer (Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri Projesi)

Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri Projesi'nden Esra İçer

Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Arkeolojiden Olimpiyat'a çizgi dışı bir kadın: Halet Çambel

Nâzım Hikmet, “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” romanında “Bağıran, genç ve güzelliği tuhaf bir kadın” diye anlatıyor onu. Yalnızca güzelliği değil, hayatı da "tuhaf." Türkiye’nin ilk açık hava müzesini de o kuruyor, Olimpiyat'a katılan ilk Türk ve ilk Müslüman kadın da Suat Fetgeri'yle birlikte o oluyor. Cumhuriyetin öncü isimlerinden Halet Çambel’i öğrencisi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan'dan dinledik.

arkeolojiden-olimpiyata-cizgi-disi-bir-kadin-halet-cambel
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Türkiye arkeolojisinin büyük hazinesi: Ekrem Akurgal

Türkiye’de arkeoloji denildiğinde akla gelen ilk isimlerden Ekrem Akurgal'ı, bayrağı babasından devralarak Türkiye'nin mühendislik alanında önde gelen isimlerinden olan oğlu Ali Akurgal anlatıyor.

turkiye-arkeolojisinin-buyuk-hazinesi-ekrem-akurgal
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kaşifi: İhsan Ketin

Henüz lise öğrencisiyken jeolojiyle tanışan ve yolu jeoloji duayeni İhsan Ketin ile kesişen Prof. Dr. Celal Şengör, aralarındaki bağı hoca-öğrenci ilişkisinden de öte bir arkadaşlık olarak tanımlıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın yapısını ortaya koyan jeoloji profesörü İhsan Ketin'i, Şengör'den dinliyoruz.

kuzey-anadolu-fay-hattinin-kasifi-ihsan-ketin
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Kıvılcım olarak gittiler, alev olarak döndüler: Bir zamanlar ‘beyin göçü’

“Beyin göçü” her zaman “kayıp”la birlikte anılmıyordu. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yurt dışına eğitim için gönderilen gençler, Türkiye’nin her alanda çok büyük atılımlara imza atmasına yardımcı olmuştu. Prof. Dr. Selçuk Şirin anlatıyor.

bir-zamanlar-beyin-gocu