müsilaj ile ilgili hikayeler

• Müsilajın yolculuğu: Çanakkale Boğazı'nda zıpkınla dalış yapan amatör dalgıçlar, deniz dibine müsilaj çöktüğü görülen fotoğrafları paylaştı. Editörün notu: Uzun yıllardır müsilaj üzerine çalışmalar yapan Prof. Mustafa Sarı ile müsilajın neden oluştuğunu, nereden gelip nereye gittiğini, deniz yaşamı üzerindeki etkilerini ve alınması gereken önlemleri konuştuk .

08 Şub 2025

• Bursa'da müsilaj tehdidi: Bursa'nın Mudanya ilçesinde balıkçılar, müsilaj nedeniyle ağları zarar gördüğü için denize açılamadıklarını söylerken Marmara’ya balık girişinin olmadığını, palamut ve lüfer gibi balıkların Karadeniz'de kaldığını belirtti. Bununla birlikte: Müsilajın balık çeşitliliğine de olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, "Kirlilik yüklerinin ol...Devamını Oku

28 Oca 2025

Fotoğraf: AA • Marmara'da müsilaj: Marmara Denizi'nde yer alan Adalar ilçesinde "deniz salyası" olarak da bilinen müsilaj yeniden görülmeye başlandı. Bir adım geriden: İstanbul'a en yakın ada olarak bilinen Kınalıada'nın limanında ve teknelerin bağlı bulunduğu balıkçı barınaklarında yoğunlaşan müsilajın yaklaşık iki haftadır gittikçe arttığı gözlemleniyor.

27 Oca 2025

• Bostancı’da müsilaj: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın Marmara’nın dibini müsilaj kapladığına dikkat çeken açıklamasından iki hafta sonra, Çarşamba günü Bostancı’da su yüzeyinde müsilaj görüntülendi. Açıklamalar: Mustara Sarı, fotoğrafı X hesabından “Müsilajın illa yüzeye çıkmasını bekleyenler için. Bostancı İskelesi. 15 Ocak 2025. Görüntü bir gönüllü gözlemcimizden” notuyla paylaştı.

18 Oca 2025

• Marmara kötüye gidiyor: ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu, bazı noktalarında müsilaj görülmeye başlayan Marmara Denizi’ndeki esas sorunun kirlilik ve oksijensizlik olduğunu belirterek, “Marmara’da hiç iyiye gidiş olmadı, müsilaja sebep olacak kötü durum hep sürdü” dedi.

11 Oca 2025

• Müsilaj geri döndü: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek Körfezi’nde yeniden ortaya çıkan müsilajın 7 hafta içerisinde tüm Marmara Denizi’ne yayıldığını, deniz canlılarının yaşamının ciddi tehlike altında olduğunu söyledi. "Yer yer yüzeye çıksa da mevcut şartlarda 3-25 metre derinliklerde örümcek ağı gibi denizi saran müsilajın suların ısınmasıyla birlikte ilkbahardan itibaren yüzeye çıkma ihtimali oldukça yüks...Devamını Oku

04 Oca 2025

• Olimpiyat Oyunları sırasında Paris’te düzenlenen Ekolojik Geçiş için Belediye Başkanları Zirvesi’nde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, değişen iklim koşullarına ve iklim krizinin İstanbul’u Avrupa’nın en savunmasız kıyı kenti hâline getirdiğine dikkat çekti. "Araştırmalar, deniz seviyesinin yükselmesi ve fırtına dalgalarından kaynaklanan kayıpların 2030 yılına kadar İstanbul’a yılda 200 milyon dolara mâl olacağını göstermektedir."

03 Ağu 2024

✳️ Marmara Denizi’nde yer alan İzmit Körfezi’nde suyun kırmızıya dönmesi , müsilaj sorununun yeniden gündeme gelmesine neden oldu . Açıklama: Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Esma Ulusoy, “Doğanın sesine kulak vermedikçe, küresel ısınmanın sonuçlarını anlamamız mümkün olamayacak” diyor.

23 Mar 2024

2021'de iklim krizi ve çevre adına bolca tatsız şeyler oldu Müsilaj , Nisan 2021 Nisan ayında Müsilaj hepimizin gündemine oturdu. Sosyal medyayı her açtığımızda, haberlere her göz attığımızda, deniz kenarından geçerken her yerde o vardı. İklim değişikliği ve çevresel kirlilik sebebiyle Marmara Denizi’nde gözlemlediğimiz müsilaj parçalanırken suyun içindeki oksijeni tüketen ve ekosistem için bir tehdit oluşturan çok önemli bir olay (olaydı demedik çünkü; gündemden dü...Devamını Oku

Naz Yaman

·

13 Oca 2022