zeytin ile ilgili hikayeler

• Çiftçinin sulama endişesi: Aydın Valiliği, su sorunu nedeniyle tarım alanlarına verilecek su miktarında parsel bazlı kısıtlama kararı aldı. Sulama birliklerine gönderilen 2025 Yılı Sulama Sezonunda Uygulanacak Havza Su Dağıtım Planlaması kararına göre çiftçilerin parselinin %50'sine su verilecek. Ne ifade ediyor? Aydın’da Büyük Menderes Havzası’nda tarım alanlarının sadece %50’sine su verilecek. Havzada sulu tarım yapacak çiftçilere en fazla iki defa su verilecek....Devamını Oku

29 Mar 2025

apéroapéro

HİKAYE

Tarladaki kadınlar: Bir emek ve direniş öyküsü

Tarımsal üretimde kadınlar tohum ekiyor, ürün topluyor, hayvan yetiştiriyor, gıda işleme süreçlerinde aktif rol alıyor. Ancak bu çaba çoğu zaman bir meslek olarak kabul edilmiyor, ücretlendirilmiyor, hatta kayıt altına bile alınmıyor. Kadının tarımsal üretimdeki yerinin, katkısını, görünmez emeğini ve karşılaştıkları zorlukları Elibelinde Tarım’ın kurucusu Aslı Aksoy Badur ve Rimmen Kadın Kooperatifi’nin başkanı Gizem Güzel’le ele alıyoruz.

Reyhan Ülker

·

08 Mar 2025

tarladaki-kadinlar-bir-emek-ve-direnis-oykusu
AngstAngst

HİKAYE

Gıda güvensizliğinden gıda kıtlığına: İklim krizi tarımı nasıl etkileyecek?

2024’te ağır iklim şartları ve bitki hastalıkları gibi nedenlerle kahve ve kakao fiyatları iki katına çıktı. Tedarik zinciri analistleri, 2025 yılı boyunca da aşırı iklim olayları nedeniyle gıda fiyatlarında dalgalanmalar bekliyor. Giderek derinleşen gıda krizinin üreticiler üzerindeki etkisini inceledik.

Deniz Aytekin

·

22 Şub 2025

iklim-krizi-tarimi-nasil-etkileyecek
apéro tarifapéro tarif

HİKAYE

Miras Kilis: 11.000 yıllık tarihe, yöresel gastronomiye ve antik bağlara yolculuk

Miras Kilis ziyaretinden notlarla zeytinden üzüme Kilis'te yetişen malzemelere bakıyoruz. Daha sonra bir adım ileri gidiyor ve Horoskarası üzümünden Kilis şarabının hikayesine uzanıyoruz.

Selin Osmanoğlu

·

12 Oca 2025

msdsfsdg
• Marmarabirlik 'ten yapılan açıklamaya göre, zeytinde hasat mevsiminin başlamasına sayılı günler kala yoğun bir saha çalışması yapan Marmarabirlik, 1 kilogram zeytinin üretim maliyetini 34,2 lira olarak hesapladı. Ayrıntılar: Maliyet hesaplamalarında, 10 dönüm ve 250 ağaç üzerinden düşünüldüğünde ve değerlendirme yapıldığında, gübreleme bedeli 19 bin 800 lira, budama 25 bin lira, ilaçlama 26 bin lira, sulama 20 bin lira, akaryakıt 25 bin lira, hasat 99 bin lira, ...Devamını Oku

17 Eki 2024

• Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifler Birliği (Marmarabirlik), bir kilogram zeytinin maliyetinin 34,2 lira olduğunu açıkladı. Maliyet hesaplamalarına göre: Marmarabirlik tarafından 10 dönüm ve 250 ağaç üzerinden yapılan hesaplamada gübreleme bedeli 19 bin 800 lira, budama 25 bin lira, ilaçlama 26 bin lira, sulama 20 bin lira, akaryakıt 25 bin lira, hasat 99 bin lira, amortisman da 10 bin lira olarak belirlendi. Masraflar toplamının % 45’lik payı faiz gideri...Devamını Oku

16 Eki 2024

• Perşembe günü Muğla’nın Milas ilçesinde başlayan yangın , rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı, Sekköy mevkisindeki 350 nüfuslu köy tedbir amaçlı tahliye edildi. Yangında 30-60 hektar ormanlık ve zeytinlik alanın yok olduğu tahmin ediliyor.

10 Ağu 2024

• Çarşamba günü İzmir, Urla’da çıkan ve 19 saatte söndürülebilen yangında 50-100 yıllık 2 bine yakın zeytin ağacı yandı. Yangına bölgede mangal kömürü üretimi yapan işletmeden sıçrayan kıvılcımların neden olduğu açıklandı. İşletme sahibi gözaltına alındı.

03 Ağu 2024

• Türkiye’nin zeytin cenneti olarak bilinen Mudanya'nın Trilye mahallesinde iklim krizi ve artan maliyetler nedeniyle zeytinlik alanların yüzde 60’ı satıldı. Artan maliyetler: Geçen sene 25 liradan alınan mazot, bu sene 43 liradan alınıyor. Zeytin ağaçlarının bakımında kullanılan bitki besleme ürünü olan bakırlının fiyatı ise 80 liradan 760 liraya çıktı. Bir tonluk ilaç tankerinin sezonluk maliyeti 8 bin lirayı buluyor.

27 Nis 2024

Ekmek ve Simit Fiyatlarının Belirlenmesinde Yeni Dönem

Öte yandan fiyat kontrolü nedeniyle kâr marjlarını korumak isteyen veya sabit gelir beklentisi altındaki üreticiler, tüketicilere daha az seçenek ve kalitesiz ürünler sunabilir. Her ne kadar TESK genelgesine göre içli simit, kaşarlı simit, zeytinli simit, tereyağlı simit gibi mamulleri kapsamıyor olsa da, geleneksel anlamdaki simidin kalitesinde yine de bir düşüş yaşanabilir.

Ömer Faruk Şen

·

25 Mar 2024

ekmek-ve-simit-fiyatlarinin-belirlenmesinde-yeni-donem