Berrak zihinler için yalın, zengin, bağımsız bir Türkçe dijital medya üyeliği.
Ücretsiz Kaydol →
Pelin Cengiz
Gazeteci. Gazete ve televizyonlarda muhabir, editör, ekonomi müdürü, yazar ve programcı görevlerini üstlenen Cengiz, makroekonomi ve iş dünyası alanlarında haberler üretiyor. İkinci bir uzmanlık alanı olarak ekoloji alanında enerjinin finansmanı, iklim krizi, çevre mücadeleleri ve tarım ekonomisi üzerine çalışıyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Saraçhane kürsüsünden yaptığı boykot çağrısı, tartışmaları da beraberinde getirdi. Peki otoriteye boykotla karşı çıkmak gerçekten etkili bir yöntem mi? Tarih, her ne kadar kolay ve hızlı olmasa da inatla sürdürülen boykot hareketlerinin değişime giden kapıyı açabileceğini gösteriyor.

Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesinin ardından tutuklanması, zaten krizde olan ekonomiye yeni bir darbe vurdu. Ekonomistler, enflasyonla ilgili hedeflerin ulaşılamaz hâle geldiğini, döviz kurlarını baskılamak için tüm araçların devreye alınacağını, not indirimlerinin gelebileceğini, faiz indirim sürecinin tamamen tersine döndüğünü ve faiz artışlarının gelebileceğini belirtiyor.

20 maddeden oluşan Türkiye’nin ilk iklim yasası olma yolundaki teklif, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu. İklim uzmanları ve aktivistleri, iklim değişikliğiyle mücadeleye dair somut düzenlemeler ve ara hedefler içermeyen metnin bu hâliyle bir iklim kanunu olarak tanımlanamayacağını söylüyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) her yıl Davos'ta düzenlenen Yıllık Toplantıları öncesi hazırladığı Küresel Riskler Raporu yayımlandı. Rapora göre, katılımcıların yüzde 23'ü bu yıl için en büyük riskin devlet temelli silahlı çatışmalar olduğunu düşünürken ikinci sırada aşırı hava olayları yer alıyor.

İkinci kez başkanlık koltuğuna oturmasına sayılı günler kala Los Angeles’ı küle çeviren yangınlar, Trump’ın iklim krizine yönelik tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Hızı, şiddeti ve sıklığı giderek artan iklim krizi kaynaklı felaketler, tüm dünyayı kasıp kavururken Trump’ın gelecek dört yılda izleyeceği iklim politikası endişeleri yükseltiyor.

Piyasalarda, Merkez Bankası’nın Ocak 2025’teki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine gideceği beklentisi arttı. İçeride kur, enflasyon ve değerli TL, dışarıda ise ikinci Trump dönemiyle Suriye’deki yeni dengelerin olası etkilerini Prof. Dr. Sinan Alçın, Prof. Dr. Murat Birdal, ekonomist Arda Tunca, Ömer Rıfat Gencal ve Güldem Atabay'a sorduk.

Gelişmekte olan ülkelerin Bakü’de iklim finansmanı için 1,3 trilyon dolarlık talebi başka bahara kaldı; 300 milyar dolarlık teklif kabul edildi. İklim mücadelesinde, yoksul ülkelere finansman sağlama konusunda zengin ülkelerin ikna edilmesinin gerekmesi hayal kırıklığını daha da derinleştiriyor.

The Guardian'ın X’teki resmî hesaplarından paylaşım yapmayacağını duyurması, platformdan toplu bir göç dalgasının da fitilini ateşledi. Bu dalga, Twitter etrafında birleşen kültür ve medya endüstrilerinin gücünün bir kısmını da beraberinde götürüyor. Muhtemelen hiçbir platform bir daha bu pozisyonu dolduramayacak. Ve belki bu o kadar da kötü bir şey değildir.

Trump’ın seçim kampanyası sırasında ipuçlarını verdiği korumacılık politikalarının temelinde yer alan Çin ve AB ülkelerinin bu uygulamalardan olumsuz etkileneceği belirtilirken, Trump’ın Avrupa’yı Amerika’nın Çin politikasına göre şekillendirmesi bekleniyor.

Trump’ın ikinci kez başkan olmasıyla ABD ve küresel iklim mücadelesi açısından dört yıllık iklim politikası karmaşası yeniden başlıyor. Trump’ın ABD’yi Paris Anlaşması’ndan tekrar çekmesi hatta iklim değişikliği ana müzakere platformu BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nden (UNFCCC) tamamen çıkarması gündemde. Bir analize göre, Trump’ın tekrar seçilmesi ABD'de 4 milyar ton ek emisyona yol açarak, küresel iklime 900 milyar dolardan fazla zarar verecek.
