Berrak zihinler için yalın, zengin, bağımsız bir Türkçe dijital medya üyeliği.
Ücretsiz Kaydol →Pelin Cengiz
Gazeteci. Gazete ve televizyonlarda muhabir, editör, ekonomi müdürü, yazar ve programcı görevlerini üstlenen Cengiz, makroekonomi ve iş dünyası alanlarında haberler üretiyor. İkinci bir uzmanlık alanı olarak ekoloji alanında enerjinin finansmanı, iklim krizi, çevre mücadeleleri ve tarım ekonomisi üzerine çalışıyor.
Gazze, bir yıldır korkunç bir insanlık dramına sahne olurken, maalesef Filistinlilerin sadece bugünü değil geleceği de yok ediliyor. İsrail'in saldırıları, yüzlerce dönümlük tarım arazisini yok ederek neredeyse bir daha kullanılamaz hâle getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 5 milyon TL ve üzerindeki vergi borcunu ödemeyenleri “vergi yüzsüzleri” olarak duyuracaklarını açıklamasının ardından tebliğ Resmî Gazete’de yayımlandı. Görüş aldığımız ekonomistler, uygulamanın arkasında vergi ve tasarruf paketlerinin başarısızlıkla sonuçlanması olduğunu söylüyor.
Yurt dışından gümrüksüz alışveriş sınırının 30 euroya düşürülmesinin ne cari açığa ne bütçe gelirlerine ne de enflasyona ciddi bir katkısı olacağını belirten uzmanlara göre, bu durum rekabete aykırı, üstelik fiyat/kalite performansının kapanamadığı ürünlerde vergiye rağmen alışveriş yine de avantajlı olacak.
Uzmanlar, yanlış yerleşim politikaları ve ormanlardan verilen tahsisler nedeniyle insan-orman etkileşiminin giderek arttığını ve Türkiye’nin yeni bir yangın rejimi içine girdiğini belirtiyor. En kritik nokta ise yangına müdahale etmekten çok artık yangın çıkmaması için vermemiz gereken mücadele.
Stagflasyon, durgunluk, korumacılık, enerjide belirsizlik... Ekonomistler, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin suikasta kurban gitmesinin ardından olası senaryoları nasıl yorumluyor?
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne göre alınan önlemler sayesinde 14 bin ton karbon emisyonu tasarrufu sağlanacak. Peki bunlar sadece sözde kalacak pazarlama hileleri mi, yoksa Paris 2024 gerçekten bu iddianın altını doldurabilecek mi?
Geçen hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu iki kademe birden artırarak “B3” seviyesinden “B1” seviyesine yükseltmesiyle birlikte Türkiye’nin kredi notu değerlendirmeleri tekrar gündeme taşındı.
Mecliste görüşülmeye hazırlanan 9. Yargı Paketi'ndeki en tartışmalı unsurlarından biri "etki ajanlığı düzenlemesi" olarak geçen madde. Bu maddeyle Türkiye’deki çevre mücadelesinin sekteye uğratılması, sönümlendirilmesi ve ekoloji savunucularına bir sopa olarak gösterilmesi mümkün mü? Konuya ilişkin Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun görüşlerini aldık.
2024 yılı için Türkiye'de 5 Haziran Dünya Çevre Günü teması seçilen “Hepimizin Bir Dünyası Var” sloganı epeyce manidar. Tek problem var; bize vadedilen dünyayla bizim hayallerimizdeki dünya aynı değil.
Yeni gündeme gelen bir kanun taslağı ile birlikte Türkiye, ilginç bir mühendislik çalışması ile karşı karşıya olabilir. Neden derseniz, bu sorunun cevabı yeni İklim Değişikliği Kanunu taslağında yer alıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serkan Köybaşı, iktidarın neden böyle bir kanun çalışmasına ihtiyaç duyduğunu anlattı.