Dr. Emir Öngüner (Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri)

Makine mühendisi.

Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Stuttgart’ta bir mühendisin çizgili hatıraları: Nüvit Arıcan

Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri yazı dizisinde bu hafta Sümerbank bursuyla gittiği Stuttgart’taki eğitiminin ardından Sümerbank, Altınyıldız, Bozkurt, SİFAŞ gibi tekstil kurumlarında üst kademelerde çalışmış; Galatasaray Lisesi'ndeki öğrencilik yıllarından itibaren hatıralarını çizgili günlüklere aktarmış Nüvit Arıcan'ı kızı Aylin McCarthy anlatıyor.

stuttgartta-bir-muhendisin-cizgili-hatiralari-nuvit-arican
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Bir İstanbul beyefendisi, satrancın elçisi: Mübin Boysan

Türkiye Satranç Federasyonu’nun ilk başkanı, İstinye Tersanesi müdürlüğü yapmış gemi makineleri yüksek mühendisi Mübin Boysan'ı, oğlu Dr. Hasan Ferit Boysan anlattı.

bir-istanbul-beyefendisi-satrancin-elcisi-mubin-boysan
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Prof. Dr. İsmail Hakkı Öz: Bozkır'dan Dresden'e bir mühendisin öyküsü

Konya’nın Bozkır kasabasında 1920'de dünyaya gelen Prof. Dr. İsmail Hakkı Öz, 2. Dünya Savaşı yıllarında eğitim için gönderildiği Dresden'de bombardımandan sağ çıkmış; İTÜ'nün en saygın makine mühendislerinden biri olarak Necmettin Erbakan'dan Özdemir Bayraktar'a pek çok isme hocalık yapmış; sevgi dolu bir baba ve hayat dolu bir arkadaş olarak iz bırakmıştı. Kızı Hülya Öz anlatıyor.

prof-dr-ismail-hakki-oz-bozkirdan-dresdene-bir-muhendisin
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

'Büyük bir istikbal' peşinde bir tayyare mühendisi: Fuat Dörtbudak

Genç Cumhuriyet'in ilk uçak mühendislerinden Fuat Dörtbudak'ın hayatını ve Cumhuriyet'in sanayi gelişimine verdiği emekleri kızı Tomru Önalp‘ten dinliyoruz.

buyuk-bir-istikbal-pesinde-bir-tayyare-muhendisi-fuat-dortbudak
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Cumhuriyetin yetiştirdiği bir kadın ressam: Hale Asaf

Erken Cumhuriyet resim sanatının başarılı temsilcisi Hale Asaf'ın hayatını ve Türkiye sanat tarihindeki etkisini Prof. Dr. Nilüfer Öndin ile konuşuyoruz.

cumhuriyetin-yetistirdigi-bir-kadin-ressam-hale-asaf
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Tıptan siyasete, kıvılcımdan aleve: Prof. Dr. Sadi Irmak

Atatürk'ün kendisine gönderdiği telgrafta geçen "Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyoruz, gür alevler hâlinde dönmelisiniz" sözünden ilhamla yurt dışında gördüğü eğitimin ardından Türkiye'ye dönen Prof. Dr. Sadi Irmak'ın tıptan siyasete uzanan hayatını, kızı Prof. Dr. Yakut Irmak Özden anlatıyor.

tiptan-siyasete-kivilcimdan-aleve-prof-dr-sadi-irmak
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşı: Sabiha Bengütaş

Mustafa Kemal Atatürk, Ahmet Hâşim, Bedia Muvahhit, Prof. Dr. Âkil Muhtar, Hakkı Şinasi Paşa gibi birçok ismin heykel ve büstünü sanat tarihine kazandıran, ülkemizde cumhuriyet dönemi ile başlayan heykeltıraşlık mesleğinin kadınlar arasındaki öncüsü Sabiha Ziya Bengütaş'ı, Prof. Dr. Nilüfer Öndin anlatıyor.

turkiyenin-ilk-kadin-heykeltirasi-sabiha-bengutas
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Türkiye'nin ilk kadın tıp profesörü: Kamile Şevki Mutlu

Ülkede okuma yazma oranının son derece düşük olduğu bir dönemde ilk kadın tıp profesörü unvanını alan Kamile Şevki Mutlu'yu Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Sıtkı Tuzlalı anlatıyor.

turkiyenin-ilk-kadin-tip-profesoru-kamile-sevki-mutlu
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Dünyanın ilk doktoralı bilim tarihçisi: Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı

5 TL'lerin arka yüzüne resmi basıldıktan sonra gördüğü ilgi bir anda artan Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın da bilim tarihi alanındaki en yetkin isimlerinden biriydi. 1993'teki vefatına kadar kendisiyle birlikte çalışan sosyolog Dr. Dursun Ayan anlatıyor.

dunyanin-ilk-doktorali-bilim-tarihcisi-ord-prof-dr-aydin-sayili