aposto-logo
TR
TREN
Bültenler
Radyo
Üyelik

Bültenler

Radyo

Aposto Üyelik

Aposto Hakkında

Kategoriler

Ütopya ile ilgili hikayeler

PsikesinemaPsikesinema

HİKAYE

Bir distopya olarak yaşlılık

Distopyaların bir tarih öncesi vardır. Çevresel, ekonomik, askeri bir büyük patlamayla beraber eski tarihin sonuna gelinir ve yeni bir tarihin miladı oluşur. Bu miladın öncesi bulanık ve belirsizdir. Zaman zaman bu belirsizliği gideren mitolojik anlatılar devreye girer. Bu toplumlarda yaşlı veya çok yaşlı insanlar eski dünyayı bilir ve hatırlarlar. Daha çok bir propaganda türü haline gelmiş tarih anlatımı, onların bildikleri gerçekleri anlatmaz. Onlar ya değiştirilmiş ya da yok edilmişlerdir. Bu, hatıralar ve onlara bağlı benlik parçalarının soykırımıdır.

Yavuz Erten

·

01 Mar 2023

• Psikesinema Aposto Premium'da yayımda! Psikesinema meselesi anlatmak olan sinema ile meselesi anlamak ve çözmek olan psikiyatri ve psikolojiyi ortak platformda ele alıyor. İpsiz dünyalar: distopyalar üzerine Yazan: İshak Sayğılı Başka bir dünya olabileceğini düşünmek, ancak mevcut dünyanın bilgisi ve deneyimi içerisinden mümkün olacaktır. Gelecek olan tasarlanırken daha iyi ve daha güzel dünyanın tasarlanmasının önünde bazı engeller olmalı ki “hayal edemeyeceği...Devamını Oku

05 Şub 2023

PsikesinemaPsikesinema

HİKAYE

İpsiz dünyalar: distopyalar üzerine

Distopik dünyalarda ipleri kesilen karakterler, yeni ipleri kardeşleri ile kurdukları dayanışma içerisinde oluştururlar. Sanırım bunun en tipik örneği olarak Matrix (1999) filminde Neo’nun uyandırılış sahnesini düşünebiliriz, sistemle arasındaki bütün bağlar somut olarak birer birer kopar ve Neo uyandığında artık kardeşleri ile daha sağlam bağlar kuracaktır.

İshak Sayğılı

·

01 Şub 2023

• Son Ütopya - Tarihte İnsan Hakları, Samuel Moyn “İnsan hakları” denince herkesin aklına en üstün ahlak ilkeleri ve siyasi idealler gelir. Dahası bu yüceliğin insanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülür. Fakat bu programın ne kadar yakın zamanda tedavüle girip yaygınlaştığının farkına varmak insanda çarpıcı bir etki bırakır. Bu siyasi idealin kendine bir alan açabilmesi için sadece ütopyaların değil, genel olarak siyasi projelerin ıskartaya çıktığı bir döneme, yirmi...Devamını Oku

17 Tem 2021

More'un Ütopya'sı

"Ütopya" kelimesinin kökeni nereden geliyor?

27 Mar 2021

Ütopya’nın Doğduğu Yer

More, Ütopya'sını 1515 Mayısı'nda resmi bir görevle gittiği Flandaria’da tasarlar ve Ütopya’nın ilk kitabının girişinde bu geziden bahseder.

27 Mar 2021

Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Yaşadığımız bir distopya mı?

Bir süre öncesine kadar koronavirüs salgınıyla beraber distopik bir kurguyu andıran sene, şimdi bir romanın gelişmeden sonuca bağlanan bölümünü anımsatıyor.

Ege Dikencik

·

10 Mar 2021