Cezayir ile ilgili hikayeler

'Uydurma sosyalizm' Baas'ın yıkılışı: Suriye'de ne oldu? Niyazi Berkes’in “uydurma sosyalizm” olarak tanımladığı Suriye’deki 61 yıllık Baas rejimi, 8 Aralık Pazar günü devrildi. Ortadoğu’da bir devir kapandı. Soğuk Savaş'ın İsrail düşmanı olarak kalan Ortadoğu’daki son mirasçısı da, 13 yıllık bir iç savaşın ardından tarihe karıştı. Yazı: Behlül Özkan “Böyle bir ideolojiye göre ülkenin yönetimini ele alacak adamların haline acırım. Ne bir ekonomik teorisi, ne ...Devamını Oku

10 Ara 2024

SpektrumSpektrum

HİKAYE

'Uydurma sosyalizm' Baas'ın yıkılışı: Suriye'de ne oldu?

Niyazi Berkes’in “uydurma sosyalizm” olarak tanımladığı Suriye’deki 61 yıllık Baas rejimi, 8 Aralık Pazar günü devrildi. Ortadoğu’da bir devir kapandı. Soğuk Savaş'ın İsrail düşmanı olarak kalan Ortadoğu’daki son mirasçısı da, 13 yıllık bir iç savaşın ardından tarihe karıştı.

Behlül Özkan

·

10 Ara 2024

uydurma-sosyalizm-baasin-yikilisi-suriyede-ne-oldu
Punto Punto

HİKAYE

Gollerini bağımsızlık için attı: Raşid Meklufi’ye veda

Futbol tarihinin en cesur kararlarından birini alarak 1958'de Fransa'yla Dünya Kupası'na gitmek yerine Cezayir'in bağımsızlığı için sahalara çıkan Raşid Meklufi, 88 yaşında hayatını kaybetti.

gollerini-bagimsizlik-icin-atti-rasid-meklufiye-veda
• Cezayir’de yasaklanan Haris adlı roman , Fransa’nın en prestijli edebiyat ödülü Goncourt'u kazandı. Roman, 1992-2002 yılları arasında İslamcı gruplar ile Cezayir ordusu arasında yaşanan ve "kara on yıl" olarak anılan iç savaşı ele aldığı için yasaklanmıştı. Neden önemli? 31 Aralık 1999'da İslamcı gruplar tarafından düzenlenen bir katliamdan sağ kurtulan birinin bakış açısından yazılan romanın yazarı Kamel Daoud, bu eseriyle Goncourt Ödülü'nü kazanan ilk Cezayirl...Devamını Oku

10 Kas 2024

• Cezayir’de yasaklanan Haris adlı roman , Fransa’nın en prestijli edebiyat ödülü Goncourt'u kazandı. Roman, 1992-2002 yılları arasında İslamcı gruplar ile Cezayir ordusu arasında yaşanan ve "kara on yıl" olarak anılan iç savaşı ele aldığı için yasaklanmıştı. Neden önemli? 31 Aralık 1999'da İslamcı gruplar tarafından düzenlenen bir katliamdan sağ kurtulan birinin bakış açısından yazılan romanın yazarı Kamel Daoud, bu eseriyle Goncourt Ödülü'nü kazanan ilk Cezayir...Devamını Oku

08 Kas 2024

• Fransa'nın en prestijli edebiyat ödülü Prix Goncourt , Cezayir'in "kara on yılı" (1992-2002) boyunca yaşanan katliamları kurgusal bir dille anlatan "Houris" adlı romanıyla Fransız-Cezayirli yazar Kamel Daoud'a verildi. Daoud, bu ödülü kazanan ilk Cezayir kökenli yazar oldu.

04 Kas 2024

• Kardemir, Cezayir'e ihraç edilmek üzere 10 milyon 298 bin avro toplam bedelle ray ihalesi kazandı. Şirketin duyurusunda, teslimatın sözleşme tarihinden itibaren 3 aylık bir dönemde yapılacağı belirtildi.

14 Eki 2024

• Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun , Cumartesi günü yapılan seçimlerde resmî sonuçlara göre oyların %95'ini alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Tepkiler: Muhalefet adayları, seçim sonuçlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi ancak galibiyet iddiasında da bulunmadı. Arka plan: Tebbun, enerji fiyatlarının yükseldiği bu dönemde ülkesinin doğal gaz ve petrol kaynakları sayesinde zenginleşmesiyle işsizlik maaşlarını, emeklilik maaşlarını ve diğer devlet harcam...Devamını Oku

10 Eyl 2024

• Cumartesi günü sandığa giden Cezayir'de kesin olmayan sonuçlara göre mevcut cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun %95 ile yeniden seçildi. 24 milyonun üzerinde seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılım ise %48'de kalmış görünüyor. Bir adım geriden: Cezayir'de 20 yılı aşkın süre iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın istifasıyla sonuçlanan halk protestolarının ardından Abdülmecid Tebbun 2019 yılında cumhurbaşkanı seçilmişti.

09 Eyl 2024

• Cumartesi günü yapılan Cezayir Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranı %26.5, yurt dışındaki seçim bölgelerinde ise %18.3 olarak açıklandı. Ordu destekli Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un bir dönem daha görevde kalıp kalmayacağını belirleyecek oy sayımı devam ediyor .

08 Eyl 2024