Berrak zihinler için yalın, zengin, bağımsız bir Türkçe dijital medya üyeliği.
Ücretsiz Kaydol →Doğa Yurduneri
İş dünyası ve teknoloji editörü.
Cambridge Üniversitesi araştırmacılarının yeni bir çalışması, yapay zekanın yakında çevrimiçi karar alma süreçlerimizi manipüle edebileceğini ortaya koydu. Çalışma, ayrıca şirketlerin insan davranışlarına ilişkin yapılan doğru tahminlere milyonlarca dolar ödeme yaptığı bir “niyet ekonomisinin” doğuşuna işaret etti.
Yapay zeka patlamasına sahne olan 2024 geride kalırken sektör analistleri, arka arkaya 2025 yılına dair öngörülerini paylaşmaya başladı. Bu öngörülerden bazıları, gerçek olması an meselesi tahminleri içinde barındırırken bazılarıysa oldukça dikkat çekici iddialar ortaya koydu.
Ölü internet teorisi, internetin artık ağırlıklı olarak otomasyon yoluyla üretilen içeriklerden oluştuğunu savunuyor. Uzmanlar ise giderek çok daha güçlü hâle gelen bu dominasyonun, “gerçek” dediğimiz olguyu değiştirme potansiyeli taşıdığına işaret ediyor.
Sektör liderleri, tekrarlayan görevleri kullanıcılar adına otonom bir biçimde yapabilen yapay zeka ajanlarının alanda bir sonraki büyük atılımı yaratacağına inanıyor. Fakat analistler, adını sıklıkla duymaya başladığımız bu araçların tıpkı Metaverse gibi patlayana kadar şişirilmeye devam eden bir balon olacağına işaret ediyor.
Yapay zeka destekli video araçları, özellikle sinema sektörünün geleceğine yön verme potansiyeli taşıdığı için son yıllarda teknoloji dünyasının en önemli trendlerinden biri hâline geldi. Fakat teknik sınırlılıklar nedeniyle bu araçlarla uzun soluklu ve sürdürülebilir bir içerik üretimi şimdilik mümkün görünmüyor.
Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışma, yazılım mühendislerinin yaklaşık %10’unun neredeyse hiçbir şey yapmadığını öne sürerek bu yazılımcıları “hayalet mühendisler” olarak nitelendiriyor. İstihdam verileri ise yapay zekanın yükselişinin hayalet mühendisleri giderek artan oranda sektörün dışına iteceğine işaret ediyor.
Google, bu hafta yapay zeka alanına yönelik 5 büyük duyuru yaptı. Duyurularda şirketin çok modlu yapay zeka modeli Gemini’ın en yeni sürümü Gemini 2.0 da tanıtıldı.
Sosyal medya yöneticileri, bugün yaratıcı fikirler bulmaktan stratejik analize, çok aşamalı bir süreci yönetmek zorunda. Kullanımı hızla yaygınlaşan yapay zeka araçları ise 8 adıma ayrılabilecek bu sürecin her adımında etkili bir yardımcı olabiliyor.
Instagram, platformdaki zararlı içeriklerin %99’unu yapay zeka desteğiyle otomatik olarak kaldırdığını iddia ediyor. Yapılan yeni bir çalışma ise platformun bu konuda iddia ettiği kadar başarılı olmadığına ve hatta zararlı içeriklerin genç kullanıcılar arasında yayılmasına bizzat katkı sağladığına işaret ediyor.
Akıllı tasma, holografik ekran, zihin okuyan kulaklık, yapay zeka destekli dambıl ve çok daha fazlası… 2024 yılı, teknoloji alanında pek çok ilginç ürünün tanıtımına sahne oldu.