Berrak zihinler için yalın, zengin, bağımsız bir Türkçe dijital medya üyeliği.
Ücretsiz Kaydol →Kömür ile ilgili hikayeler
• Kömürde düşüş: 38 üye ülkesi bulunan OECD bölgesinde Paris Anlaşması'nın imzalandığı 2015 yılında 142 olan planlanan yeni kömürlü termik santral sayısı %96’lık bir düşüşle beşe indi.
28 Ara 2024
• Kömürde rekor: Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, 2024'te yeni bir rekor kıran kömür talebi 2027'ye kadar artmaya devam edecek. Bir adım geriden: Söz konusu veriler, kömür talebinin bu on yılda istikrarlı bir düşüşe geçeceği yönündeki geçen yılki tahmini de geçersiz kıldı. Neden önemli? 2050'ye kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşarak küresel ısınmayı sınırlama yolunda ilerlemek için kömür kullanımının bu on yılda keskin bir şekilde düşmesi ge...Devamını Oku
21 Ara 2024
• Kömürde düşüş: Global Energy Monitor’un (GEM) verilerine göre Türkiye 2023’te Karaburun ve Kirazlıdere olmak üzere iki kömürlü termik santralin lisansının çevresel izin sürecindeki aykırılıklar nedeniyle iptal etti, bir diğer santral Malkara uzun süredir faaliyete geçmediği için rafa kaldırıldı. Öte yandan: Türkiye OECD içinde yeni kömürlü termik santral izinlerini yasaklamayı taahhüt etmeyen tek ülke olma konumunu koruyor.
21 Ara 2024
• Kömür talebinde rekor: Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) verilerine göre, 2024'te yeni bir rekor kıran küresel kömür talebi 2027'ye kadar her yıl yeni bir rekor kıracak. Ayrıntılar: UEA'nın son tahmini, kömür talebinin 2027'ye kadar yaklaşık 8,9 milyar tona yükseleceğini öngörüyor. Bu, 2024 seviyelerinden yaklaşık %1 daha yüksek. Söz konusu veriler, kömür talebinin bu on yılda istikrarlı bir düşüşe geçeceği yönündeki geçen yılki tahmini geçersiz kılıyor. Perspekt...Devamını Oku
20 Ara 2024
• Kömürde rekor: Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, 2024'te yeni bir rekor kıran kömür talebi 2027'ye kadar artmaya devam edecek. Bir adım geriden: Söz konusu veriler, kömür talebinin bu on yılda istikrarlı bir düşüşe geçeceği yönündeki geçen yılki tahmini de geçersiz kıldı. Neden önemli? 2050'ye kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşarak küresel ısınmayı sınırlama yolunda ilerlemek için kömür kullanımının bu on yılda keskin bir şekilde düşmesi g...Devamını Oku
18 Ara 2024
• Kömür arşivi: Yeşil Düşünce Derneği, 1980'lerden günümüze Muğla, Çanakkale ve Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren termik santrallerin yazılı, görsel basın yayın içeriklerine yansımasını derleyerek kronolojik bir arşiv oluşturdu. Ayrıntılar: Bu üç şehirde kurulduğu günden bu yana bölgenin ekonomisini, ekosistemini, demografisini, toplumsal dinamiklerini değiştiren kömürlü termik santrallerin mücadele hikayelerine buradan ulaşabilirsiniz.
12 Ara 2024
Önceki sayılardan Rapor: Türkiye, güneş ve rüzgarda daha iddialı olabilir COP29 öncesi New York İklim Zirvesi'nin gündeminde neler vardı?
04 Eki 2024
• Hindistan’daki kamu enerji şirketi Odisha Coal and Power Limited (OCPL) stoklarındaki üç milyon tonluk fazla kömürü açık arttırma ile %15 indirimli olarak satma kararı aldı. Neden önemli? Hindistan Kömür Bakanlığı verilerine göre, Hindistan'ın toplam yerli kömür üretimi 1 Nisan-25 Ağustos 2024 tarihleri arasında geçen yıla göre %7,12 oranında artarak 370 milyon metrik tona ulaştı.
28 Eyl 2024
• Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) “Kömür 2024” raporunu yayımladı. Rapora göre küresel kömür talebi, 2023’te yüzde 2,6 büyümeyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıntılar: Kömür talebindeki büyümenin temel sebebinin dünyanın en büyük iki kömür tüketicisi Çin ve Hindistan’daki güçlü artış olduğu açıklandı. Çin, kömürün yarısından fazlasını tüketirken, Avrupa’da kömür talebi ise 2000’li yılların sonunda başlayan düşüş eğilimini sürdürdü.
27 Tem 2024
• SEFiA ve E3G düşünce kuruluşlarının birlikte hazırladıkları “ Kömürden Çıkışın Finansmanı: Türkiye Örneği ” raporuna göre, 2026 yılında Türkiye’de karbon fiyatı uygulamasının başlamasıyla beraber, kömürlü termik santraller, lisans sürelerinin sonuna kadar toplamda 45 milyar dolarlık zarar edecek.
03 May 2024