Berrak zihinler için yalın, zengin, bağımsız bir Türkçe dijital medya üyeliği.
Ücretsiz Kaydol →Gözde Yel
Freelance gazeteci. 2019 yılında Bahçeşehir Üniversitesi, Yeni Medya bölümünden mezun oldu. Haziran 2019 - Ağustos 2024 arası T24'te gündem ve politika editörü olarak çalıştı. Çeşitli alanlarda video ve yazılı özel haberler üretti. T24'ün tek basılı yayını olan T24 Yıllık dergisinin editör kadrosunda yer aldı.
Türkiye’deki araştırmanın verilerine göre, kadınların %26,5’i işyerinde en az bir kez cinsel tacize maruz kaldığını belirtti. Bu şiddet türünde en çok "ilginin iması" öne çıktı.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA), 2024 Adalet Gözlem Programı Raporu’na göre ifade ve basın özgürlüğü davalarında yargılananlar arasında en sık dava açılan gruplar aktivistler, öğrenciler ve gazeteciler oldu. 76 kişinin toplamda 233 yıl 4 ay 14 gün hapis cezası aldığı belirtilen raporda, 21 gazetecinin tutuklu olduğu vurgulandı.
Dünya Adalet Projesi’nin (WJP) her yıl düzenli olarak yayımladığı Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nin bu yılki raporuna göre Türkiye, 142 ülke arasında 117. oldu.
Washington merkezli uluslararası insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2024 yılı “İnternette Özgürlük Raporu” yayımlandı. Türkiye, 100 puan üzerinden 31 puan alarak “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde yer aldı ve incelenen 72 ülke arasında 56. sıraya yerleşti.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, kadın cinayetleri 2008’den bu yana %293 arttı; şüpheli kadın ölümleri ise 2017’den beri %85 oranında yükseldi. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çektiği 2021 yılından sonra şüpheli kadın ölümlerinde görülen artış özellikle dikkat çekiyor.
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) raporuna göre, Türkiye’deki özel lise sayısı tüm liselerin neredeyse yarısını oluşturuyor. İmam hatip okullarının sayısı da dershanelerin kapatıldığı 2014 yılından beri artışta.
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hava kirliliğine dair yayımladığı Kara Rapor 2024'e göre Türkiye’de nüfusun yüzde 92’sinden fazlası, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre kirli hava soluyor. Raporda Türkiye'deki 68 bin 440 ölümün sorumlusunun ince partikül madde solumak olduğu belirtiliyor.
Ipsos’un kira problemiyle ilgili yaptığı araştırma, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki tansiyonun birkaç yıl daha devam edeceğini ortaya koydu. Araştırmaya katılan 10 kiracıdan 8’i bugün taşınmak zorunda kalsa bütçesine uygun bir ev bulamayacağını dile getirdi.
Faiz ve enflasyon arasındaki ilişki konusunda sıkça tartışmaların yaşandığı Türkiye, yüzde 50 politika faiziyle dünyada ikinci sırada yer alırken, yüzde 51,97 ile de en yüksek enflasyona sahip üçüncü ülke konumunda bulunuyor.
İstanbul Planlama Ajansı’nın 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yılında yayımladığı rapora göre İstanbul’da beklenen 7,5 şiddetindeki bir depremde kentteki binalardan yüzde 20’sinin ağır hasar alacağı öngörüldü. Raporda ayrıca İstanbul’da 1,3 milyon riskli konut olduğu ve 230 bin yapının acil dönüşmesi gerektiği vurgulandı.