Tuğçe Isıyel

Klinik psikolog ve psikoterapist. Kurucusu olduğu Polente Psikoloji’de yetişkin, çift ve aile alanında psikoterapist olarak çalışıyor. “Psikanalitik Edebiyat Okumaları” ve "Ekopsikolojik Edebiyat Okumaları" isimli atölye çalışmalarını yürüten Isıyel, çeşitli dergilerdeki inceleme, deneme, eleştirilerinin yanı sıra "Ya Hiç Karşılaşmasaydık" ve 2023 Vedat Günyol Jüri Özel Ödüllü "Parçalı Bulutlu" kitaplarının da yazarı.

Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Kendinin en iyi versiyonu olmaya itiraz: The Substance üzerine

İnsanın kendisiyle savaşı, tüm dünya savaşlarından daha büyük. Çünkü kişi kendisiyle savaş hâlindeyse bu savaşı kazanma şansı yok. The Substance'ın kahramanı Elizabeth de kendisinin en iyi versiyonu olma uğruna, kendisinden başka birini yaratıyor yaratmasına ama dışını güzelleştirmek isterken ruhunu hasta ediyor, içini çoraklaştırıyor.

Tuğçe Isıyel

·

17 Kas 2024

kendinin-en-iyi-versiyonu-olmaya-itiraz-the-substance-uzerine
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

İnzivalar, şifacılar, bilirkişiler: Güven vurgunu yemiş bir toplum nasıl düze çıkar?

Ruh-akıl-beden sağlığımızdan önce biz sorumluyuz. Güven duygumuzun bu kadar istismar edildiği bir ortamda aklımıza mukayyet olmak hiç kolay değil ama araştırmak, sorup soruşturmak, bilgiye güvenmek ve kalbimizin sesine kulak vermek zorundayız.

Tuğçe Isıyel

·

27 Eki 2024

inzivalar-sifacilar-bilirkisiler-guven-vurgunu-yemis-bir-toplum
AngstAngst

HİKAYE

Doğayla iyileşmek ve bir adayı dönüştürmek: Bozcaada Uluslararası Ekolojik Film Festivali

Doğayla iyileşmek, yaralarımıza temas etmek ve bir adayı dönüştürmek: Bozcaada Uluslararası Ekolojik Film Festivali üzerine...

Tuğçe Isıyel

·

19 Eki 2024

dogayla-iyilesmek-ve-bir-adayi-donusturmek-bozcaada
SpektrumSpektrum

HİKAYE

Bir toplum hastalığının anatomisi: Omurgasızlık

Omurgasızlık, siyasi tartışmalardan ikili ilişkilere hemen her köşede karşımıza çıkıyor ve dik duramayan, sözlerini tutamayan, kendini var edemeyen, başkasının onayına mahkum bir topluma dönüşmemize neden oluyor. Peki "omurgasızlar" nasıl tespit edilir ve neden böyle bir varoluşu seçmişlerdir?

Tuğçe Isıyel

·

05 Eyl 2024

bir-toplum-hastaliginin-anatomisi-omurgasizlik
Aposto SeyahatAposto Seyahat

HİKAYE

Köy yanarken turist olmak: Bir yerde misafir olmanın adabı üzerine

14 Ağustos'ta Bozcaada'da çıkan yangında iki itfaiye aracı, feribottaki otomobillerin inmemesi üzerine adaya geç ulaşabildi. Turist ile gezgin olma hâlleri arasındaki ayrımı belki bir daha düşünmek gerek. Zira turist olmak tutsak eder insanı. Kendinizi merkeze almaktan asla kurtulamazsınız. Yaşadığınız yere dönerken yanınızda götüreceğiniz tek şey ise satın aldıklarınız ve çektiğiniz fotoğraflar olur.

Tuğçe Isıyel

·

24 Ağu 2024

koy-yanarken-turist-olmak-bir-yerde-misafir-olmanin-adabi
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Cırcır böcekleri, sokak hayvanları, yıldız tozları: İnsanın kibrini anlamak üzere

Doğa karşısında insanın kibre kapılmasının birçok nedeni olsa da bu galiba en çok korkuya bağlı. Ötekinden, kendinden farklı olana ve farklı düşünene duyulan korku. Belki biraz da haset vardır kim bilir? Doğanın azameti, ölümsüzlüğü karşısında duyulan haset.

Tuğçe Isıyel

·

27 Tem 2024

circir-bocekleri-sokak-hayvanlari-yildiz-tozlari-insanin
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Hayaletler mi kahramanlar mı: Zeytin Ağacı ve kuşaklararası travma üzerine düşündürdükleri

Bir aile sisteminin nasıl işlediğini anlamak istiyorsanız kendinizi bir düğünün ya da cenazenin tam ortasına bırakabilirsiniz. Yaşanan ya da yaşanamayan, olumlu veya olumsuz her neyse tüm bunlar bir ölçüde kuşaklardan kuşaklara da aktarılıyor.

Tuğçe Isıyel

·

20 Tem 2024

hayaletler-mi-kahramanlar-mi-zeytin-agaci-ve-kusaklararasi-063
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

‘Beni gör, beni sev’: Onaylanma ihtiyacının başımıza açtığı belalar

Çocukluktaki ilk ilişki deneyimlerinden tahsil edilemeyen sevgi, ilgi, görülme, onaylanma gibi ihtiyaçlar asla unutulmuyor ve bir yere kaybolmuyor. Yani geçmiş, yakamızı bir an bile bırakmıyor. Kişinin ruhsal dünyası da bu eksikliklerle şekillenmeye başlıyor.

Tuğçe Isıyel

·

07 Haz 2024

beni-gor-beni-sev-onaylanma-ihtiyacinin-basimiza-actigi-belalar
AngstAngst

HİKAYE

Kayıp bir mevsimin yasını tutmak: Kış matemi

Dışa dönüklüğün başarı sayıldığı, eylemselliğin, aktifliğin övüldüğü, hız odaklı bu çağda, kışı kaybetmek aynı zamanda “içerisini” kaybetmek anlamına da gelebilir mi? Çünkü kış geldiğinde canlılar içe dönmeye, içe çekilmeye bir nevi hak kazanırlar. Zira yeniden yeşerebilmek için buna ihtiyaç vardır.

Tuğçe Isıyel

·

25 May 2024

kayip-bir-mevsimin-yasini-tutmak-kis-matemi
Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Dizilerin narsisist karakterleri bize ne anlatıyor?

"Bahar" ve "Kimler Geldi Kimler Geçti" dizileri, narsisist karakterleri ve kurdukları ilişkileri mercek altına almak için çok iyi örnekler. Her iki dizi de narsisist karakterlerle kurulan ilişkilerin bitmesinin ardından "Yeniden başlamak mümkün mü?", "İnsan küllerinden tekrar doğar mı?" diye soruyor sanki.

Tuğçe Isıyel

·

19 May 2024

dizilerin-narsisist-karakterleri-bize-ne-anlatiyor