Berrak zihinler için yalın, zengin, bağımsız bir Türkçe dijital medya üyeliği.
Ücretsiz Kaydol →
Gökçer Tahincioğlu
Gazeteci ve yazar. 1997-2018 yılları arasında Milliyet Gazetesi’nde muhabir, haber müdürü ve köşe yazarı olarak çalışan Tahincioğlu, 2019’dan beri T24 internet sitesinde Ankara Temsilcisi ve yazarlık görevlerini üstleniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve belediye yetkililerine yönelik düzenlenen operasyonun en kritik boyutu, “terör soruşturması.” Belediyelerle ilgili yolsuzluk iddialarına Türkiye aşina ancak İstanbul gibi bir kentin belediye başkanının ve üst düzey yöneticilerinin “terör örgütüne yardımla” suçlanması bir ilk.

Bir aksi karar olmazsa 6 Nisan’da CHP, olağanüstü kurultayı toplayacak. CHP’li hukukçulara göre böylece açılan soruşturmalar da konusuz kalmış olacak. Ancak MHP’li Feti Yıldız, usulsüz biçimde seçilmiş bir yönetimin aldığı kurultay kararının da geçersiz olacağını söylüyor. Öte yandan terör suçundan serbest bırakılma kararı verilirken düşülen “kuvvetli suç şüphesi” notu da İmamoğlu için riskin devam ettiğini gösteriyor.

İstanbul Başsavcılığı’nın Ekrem İmamoğlu'yla birlikte 106 kişi hakkında verdiği gözaltı kararlarına ilişkin yaptığı açıklamalar, uzun yıllara yayılacak davaların başlayabileceğinin habercisi. Peki gözaltı kararlarının zamanlaması sürece dair neler söylüyor? İmamoğlu'nu, CHP'yi ve Türkiye siyasetini neler bekliyor?

Umut inşa edilir. Öyle her yılın sonunda yinelenen “Belki daha iyi olur” temennileriyle yaşamaz. Anımsayarak, yüzleşerek, adım atarak, onararak, anlamaya çalışarak, emekle inşa edilir. O zaman gerçekten gelir bahar. Üçüncü cemrenin toprağa düştüğü gün baharı düşünmek, Ankara kulisleri ve ihtimaller...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir sonraki seçimde aday olabilmesinin iki yolu var. Ya anayasa değiştirilecek ve aday olma sınırı kaldırılacak ya da erken seçim kararı alınacak. Her iki ihtimal de TBMM’de 360 vekilin bu yönde oy kullanmasına bağlı.

Facianın hemen ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Belediyesi arasında yetki tartışması başladı. Yanıtları herkes kendisine göre verdi. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin konuya açıklık getirmeleri beklendi. Müfettişlerin hazırladığı ön rapor, tartışmaları bitirmiş gibi görünüyor ama bütün sorulara yanıt veriyor mu, tartışılır.

Muhalefetin kaybettiği Cumhurbaşkanlığı seçiminin ertesi günü “değişim” ifadesiyle kameraların karşısına çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 23 Mart’ta yapılacak ön seçimden partinin Cumhurbaşkanı adayı olarak çıkması bekleniyor. Ancak bu sonuç adaylık tartışmalarını bitirmeyecek.

Etki ajanlığı düzenlemesinin geri çekilmesi için büyük emek veren gazeteciler şimdi de Siber Güvenlik Yasası riskiyle karşı karşıya… TBMM Genel Kurulu gündemine alınan ve kısa süre içinde yasalaşması beklenen düzenlemeye göre gazeteciler veri sızıntısı iddialarını haberleştirdiklerinde hapis cezası ile cezalandırılabilecek.

Ankara, tam da “Türkiye’ye özgü” olarak nitelendirilebilecek bir dizi gelişme nedeniyle hareketli günler yaşıyor. Yargının operasyonları, CHP’nin yeni politikaları, adı konulmayan çözüm süreci, Suriye’deki gelişmeler uzun bir süre daha gündemi meşgul edecek gibi görünüyor.

Kartalkaya yangını gibi olaylarda “hassasiyet” gerekçe gösterilerek yayın yasağı kararları en kritik aşamalarda veriliyor. Soruşturmaya zarar verilmesi, vahşet görüntüleri söz konusu olduğunda elbette sınırlamalar makul karşılanıyor ancak yangın sırasında konulan yasak kararı ve kapsamı, gazetecileri artık neredeyse çalışamaz hâle getiriyor.
