Berrak zihinler için yalın, zengin, bağımsız bir Türkçe dijital medya üyeliği.
Ücretsiz Kaydol →
Emircan Yaman
Piyasalar ve Finans Editörü
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının sonuçları, en sonunda iki ülkeyi de masaya oturmak zorunda bıraktı. Gelinen çıkmaz noktasında, taraflar sonunda ilk doğrudan teması tarafsız bir ülkede yapmak üzere anlaştı.

Faiz indirimlerinin başladığı ve Trump hikayesinin başladığı 2025’in ilk çeyreğinde tablo değişti ve uzun süredir çıkışta olan yabancı sermaye sınırlı da olsa yeniden ülkemize giriş yaptı. TÜYİD - Turkish IR Society tarafından MKK verilerinden yaralanılarak hazırlanan Borsa Trendleri Raporu’nun birinci çeyrek sayısı, söz konusu dönemde portföy tercihlerinden yatırımcı sayısına, ülke dağılımından endeks bazlı yönelimlere kadar pek çok alanda ne tarz hareketler yaşandığını ortaya koyuyor.

23 Nisan 2025 tarihinde yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul’un ekonomideki ağırlığı ve potansiyel kırılganlıkları, bölgesel eşitsizlikten ziyade risk yönetimi açısından daha fazla ele alınmaya başlandı. İnsanlar bölgede büyük bir deprem yaşanması durumunda bunun Türkiye ekonomisi için ne gibi sonuçlar doğurabileceğini merak etmeye başladı. Peki İstanbul ve Marmara Bölgesi ekonomisi Türkiye ekonomisinin neresinde?

ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ABD-Çin ticaret savaşı, küresel ticaret dinamiklerini kökten değiştirecek gibi. Bu sırada gözler hızla Çin’in rakiplerine çevrildi ve bu süreçte Hindistan önemli bir avantaj yakalamış gibi görünüyor.

Yeni küresel ekonomik düzen Türkiye için hem bazı büyük fırsatlar hem de bazı büyük riskler barındırıyor. Türkiye’nin bunlardan hangisine daha yakın olduğu ise büyük merak ve tartışma konusu. Özellikle Çin’in alacağı tutumun bu noktada belirleyici olacağı ifade ediliyor. Peki, ekonomistler bu denklemde Türkiye’nin yerini nasıl okuyor?

Trump’ın “Kurtuluş Günü” tarifelerinin ardından dünya piyasalarında sular bir türlü durulmadı. ABD’li yatırımcılar ve bankacılar, tarifelerin enflasyonu yükselteceği ve kâr marjlarının daralması ile bir durgunluğun yaşanabileceği beklentisinde birleşti. Peki Türkiye'den ekonomistler tarifelerin etkisini nasıl yorumluyor?

ABD Başkanı Donald Trump, neredeyse göreve geldiğinden bu yana işaret ettiği 2 Nisan vergilerini nihayet açıkladı. Peki, böylesine kapsamlı tarifelerin ABD ve dünya ekonomisi üzerinde ne gibi etkileri olabilir?

Uzmanlar yerli yatırımcıyla birlikte yabancıların da Borsa İstanbul’da yeni bir hikaye görmeye başlamış olabileceğini söylüyor. Peki uzmanlara göre borsadaki yükselişin arkasındaki hikaye veya hikayeler neler olabilir?

Donald Trump’ın ilk Başkanlık döneminde Türkiye ile tatlı-sert diyebileceğimiz bir ilişki geliştirdiği biliniyor. Peki Türk iş dünyası ikinci Trump dönemi hakkında ne düşünüyor? Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten, Ulukartal Holding İcra Kurulu Başkanı Mert Ünsal ve ÜNLÜ Portföy Genel Müdürü Semih Kara Aposto için değerlendirdi.

Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte 1,0’e eşitleneceği ve hatta 2022’de olduğu gibi 1,0’in altına dahi düşebileceğine dair öngörüler yayımlanan EUR/USD paritesi, Mart ayının başlarından bu yana hızlı bir çıkış yakaladı.
