Berrak zihinler için yalın, zengin, bağımsız bir Türkçe dijital medya üyeliği.
Ücretsiz Kaydol →Serkan Köybaşı
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı, Hayvan ve Doğa Hukuku Laboratuvarı Direktörü. 2005 yılından bu yana Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi akademik kadrosunda olan Köybaşı'nın ifade özgürlüğü, vicdani ret, hayvan hakları, doğanın hak özneliği ve iklim değişikliği hukuku gibi konularda makaleleri ve tebliğleri bulunmaktadır. 2023 yılında doçentlik eseri olarak “İklim Değişikliğine Karşı Yeşil Anayasalcılık” başlıklı bir kitap yayınlamıştır.
Romanya Anayasa Mahkemesi ikinci tura iki gün kala seçimlerin ilk turunu iptal etti. Gerekçe? Rusya’nın müdahale etmesi. Delil var mı? Yok. Romanya’da son haftalarda yaşananlar kendine liberal diyenlerin ne kadar demokrat olduğunu bir kez daha sorgulatan cinsten ve ilerisi için kaygı verici.
Yeni Zelanda'ya baktığımızda örnek alınabilecek bir sürü şey görebilsek de eşitlik anlamında hâlâ kat edilmesi gereken önemli mesafeler olduğu bir gerçek. Yasa önünde Avrupa kökenli Kiwi’ler ile Māori’ler eşit ancak toplumda önemli eşitsizlikler görüyoruz. Yükselen popülist sağ siyaset de bu durumun kötüleşebileceği endişesini yaratıyor.
Trump'ın galip geldiği seçimlerde iki aday da rakiplerinin kazanması hâlinde Amerikan demokrasisinin tehlike altında olacağını söylüyordu. Oysa ABD'nin demokratik ideallerin vücut bulmuş örneği olduğu önermesi genel anlamıyla sorunlu. Her halükarda, seçimleri yakından takip eden Türkiye için alınacak dersler var.
Devlet, toplumda huzuru, güveni ve düzeni sağladığı ölçüde devlettir. Peki güven duymadığımız, huzur bulmadığımız, bebeklerin dahi yaşamının korunmadığı bir yerde artık gerçekten bir devlet kalmış mıdır?
Önce Helene şimdi de Milton. Kısa aralıklarla ABD'yi vuran ve yaşamı felç eden iki kasırgadan çıkarılacak dersler ve Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadele karnesi.
Geçen yıllardan beri devam eden ancak 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ivme kazanan Anayasa tartışmalarına bir parantez eklendi: Anayasanın 4. maddesi tartışmaları. Peki bu tartışmalar neden çıktı ve nereye bağlanır? Bir anayasa hukukçusunun gözünden ""değişmez maddeler."
Eğer Narin’i kullanılmış bir giysiden kurtulur gibi dere kıyısına bırakan zihniyeti anlamazsak yarın başka kız çocukları ve kadınlar da aynı akıbete uğrar. Bu zihniyeti anlamak için Narin’in küçücük tabutunun üzerine duvağa bakmamız gerekiyor.
Milletvekili Can Atalay'ın durumunun tartışılacağı Meclis oturumu, AK Parti Milletvekili Alpay Özalan’ın kürsüde konuşma yapmakta olan Ahmet Şık’a yönelik saldırısı nedeniyle yapılamadı. Kendisini milletle özdeşleştirenlerin Meclis’te millet iradesini zorla engelleyenlere dönüşmesi, 23 yılda bir siyasi partinin nereden nereye gelebileceğine dair tarihî bir örnek teşkil ediyor.
Osman Kavala'dan Can Atalay'a, Boğaziçi'nden Onur Yürüyüşü'ne, sokak hayvanlarından Instagram yasaklarına Türkiye’de artık o kadar çok şey hukuka aykırı ki iktidarın keyfî yönetimi normalleşti. Bu durum değişebilir, ama önce bizim, hak ve özgürlükleri “bizden/onlardan” ayrımı yapmadan, hukukun ve anayasanın üstünlüğüne saygı için savunmayı öğrenmemiz gerekiyor.
Sokak köpekleri konusunda uygulanmamış bir kanunun sorunu çözmediğini söylemek, tarife uymadan yaptığınız yemeğin tadından şikayet etmeye benziyor. Bu durumda sorun tarifte değil, sizin aşçılığınızdadır. Nereden mi biliyoruz? Tarihten. Hollanda ve Romanya örnekleri üzerinden, sokak köpeklerine farklı yaklaşımlar ve Türkiye'nin önündeki seçenekler.